90 deltagere på seminar om røyeoppdrett

Hedmark Kunnskapspark er overveldet over det store oppmøtet under tirsdagens infomøte på Tynset om røyeoppdrett.

For folk i Fjellregionen benyttet virkelig muligheten til å få et innblikk i det som kan bli en ny stor næring i regionen, og da møtet startet var det over 90 personer på plass i Kompetansesenteret på Tynset.

Fra fjern og nær troppet både unge og eldre opp for å få et innblikk i det som kan bli en vekstnæring i regionen; innlandsoppdrett av arktisk røye.

Alle kommuner

– Det er ekstra artig at vi fikk med oss folk fra absolutt alle kommuner i Fjellregionen, sier avdelingsleder Mali Hagen Røe i Hedmark Kunnskapspark (HKP) på Tynset.

For med var folk fra både Os, Røros og Holtålen i nord, til Hanestad og Rendalen i sør, fra Folldal i vest og til Tufsingdalen i øst.

Seminaret startet med smaksprøver på en rekke delikatesseprodukter av røye, der det ble servert cognac- og akevittgravet røye med Brimis byggotto, varm- og kaldrøkt røye med eggerøre samt rakfisk av røye. Fra Hattfjelldal var det hentet flotte fileter av røye som den lokale sushirestauranten Siam Kinnaree på Tynset hadde benyttet til smakfull og spennende sushi.

Administrerende direktør Frank Larsen i HKP fortalte bakgrunnen for at HKP satser på røyeoppdrett, og fortalte om kunnskapsparkens oppdrettsanlegg på Rena som allerede i 2018/2019 kan levere rogn til nye anlegg. Han fortalte også om kunnskapsparkens ferske etablering i nordfylket, med to ansatte på HKPs nye kontor på Tynset.

– Hjelp å få

Prosjektleder Tone Blixøen i HKP tok for seg hvordan man kan lykkes med røyeoppdrett og hva som kreves av kunnskap og anlegg. Ulike typer anlegg og drift ble også gjennomgått, og hvilken hjelp og støtte HKP vil yte til oppdretterne.

– Vi kommer til å følge opp seminaret med en egen røyedag på vårt oppdrettsanlegg på Løpet på Rena i august, samt at det planlegges en studietur etter høstonna. Vi vil også etablere et bedriftsnettverk, sier Blixøen.

Blixøen karakteriserte den ideelle røyebonden som nysgjerrig og fremoverlent, en som ser etter nye muligheter og som bør være interessert i husdyrproduksjon og produktutvikling. Alle de frammøtte fikk også med seg et gratiseksemplar av HKPs nye bok om røyeopppdrett.

Forsker Karina H. Johansen snakket om hva de vektla i avlen på designrøya Arctic Red, og hva som er viktig når det gjelder oppdrett av røye.

Banksjef Ann Brudevoll i Sparebank1 Østlandet snakket om hva banken kan bidra med, samt at det ble redegjort for hva Innovasjon Norge har av støtteordninger.

Leder Erling Aas-Eng i Hedmark Bondelag snakket om muligheten for røyeoppdrett som attåtnæring eller en helt egen næring, samt viktigheten av å gjøre et grundig forarbeid før man starter opp.

BIOØKONOMI: Administrerende direktør Frank Larsen i Hedmark Kunnskapspark fortalte om bioøkonomisenteret Biosmia, der innlandsoppdrett av røye er ett av svært mange prosjekter.

Vi serverte også smaksprøver på en rekke produkter av røye, både gravet, røkt og raket, samt sushi av røye laget av Siam kinnaree.

Del artikkelen:Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn